Anya, nő, sport.

Egészséges táplálkozás, mozgás bevezetése – csak fokozatosan!

Itt a tavasz, a napsütés bizony sokunkban előcsalogatja azt az érzést, hogy nyárra jobb formába szeretnénk jönni, fogynom kéne, el kéne kezdeni a testedzést, diétát stb.  Gyakori hiba, hogy akkor “holnaptól” teljesen új életmód jön: holnaptól csak egészséges táplálékokat eszek, holnaptól minden nap mozgok, holnaptól eleget iszom, holnaptól kevesebb kávét fogyasztok, holnaptól…. Ennek az lesz… Tovább »

Babahordozás és sport – avagy tények és tévhitek a hordozásról, mozgásról

Régóta érlelődik bennem, hogy külön írok a hordozásról, a hordozás és sport kapcsolatáról. Egyértelműsítő cikk, segítség, ha még nem döntöttél, segítség, ha kétségeid vannak. Alapvető fontosságú tudni a hordozós sportokról, hogy nem a közhiedelemben elterjedt “sportról” van szó, ahol magas intenzitású elemek, vagy az ún. “high-impact” lépések vannak. A hordozóval történő mozgások alapfeltétele a low-impact… Tovább »

Az EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS alapjai

Ma már nagyon sok információ áll rendelkezésünkre az egészséges táplálkozás alapjairól, néha túl sok is.    Összefoglalva itt a lényeg, tartsd be ezt, és meg lesz az eredménye.     1. A legfontosabb, a mértékletesség! Mindenből lehet enni, de meg kell tudni szabni a határokat. Ha pizzára vágysz, havonta 1-2-szer nem tilos, persze nem a… Tovább »

Ugrókötelezni jó :-)

Ugrókötelezni jó. Tökéletes edzőtárs, akár fogyni, akár állóképességet javítani, akár erősödni szeretnél. Más gyakorlatokkal variálva pedig nagyon komoly és teljes testet erősítő edzést végezhetsz.      AZ UGRÓKÖTÉL EDZÉS ELŐNYEI   Nagyon magas fokú kalóriaégetés Az edzés bárhol és bármikor kivitelezhető Megfelelő technika és talaj esetén nagyon ízületbarát A bonyolult lépéssorozatok lehetővé teszik a nagyon… Tovább »

A leggyakoribb újévi fogadalmak (egészség témában)

Még mindig az újévi fogadalmakról – amiről mondhatjuk, hogy “hja, újévkor mindig fogadalmakat teszünk, de hányan tartják be?” – igen, de most nem ez a lényeg, hanem hogy az emberek, mit szeretnének elérni. Kitartás kell, és vasakarat. Ez biztos. De együtt talán könnyebben megy majd.   “-5 kg fittebb alak, kockahas, önbizalom, egészséges táplálkozás”  … Tovább »

Mi az a Tabata-tréning?

Izumi Tabata japán professzorról, a Kanoyában található Sport és Fitness Intézet visszavonult kutatójáról elnevezett módszer.  Az intervallum edzésmódszer egyik fatája, rövid, intenzív szakaszokat pihenőkkel váltó edzés. Egy gyakorlatból nyolc, 20 másodperces sorozatot kell végezni 10 másodperces pihenőkkel megszakítva. Az intenzív szakaszokat maximális terheléssel kell végezni, a pihenő pedig majdnem mindig teljes (helyben járás vagy az alkalmazott… Tovább »

A nagy diéta választó, avagy az egészséges étrend alapjai – 4. rész

KÁPOSZTALEVES, SZÉTVÁLASZTÓ, LÚGOSÍTÓ, MEDITERRÁN, NORBI, ATKINS, FEHÉRJE, GLUTÉNMENTES, HARCOSOK ÉTRENDJE, PALEOLIT, VEGETÁRIÁNUS, VÉRCSOPORT DIÉTA, TESTKONTROLL, TISZTÍTÓ KÚRÁK… A SOR MÉG NAGYON NEM TELJES.    Ha speciális diétára van szükséged, olvasd végig korábbi cikkeimet, mely alapján találsz egy irányt, amerre elindulhatsz. Az életmód váltás nem feltételen valamely diétában rejlik. Ha tényleg végig olvastad, utána jártál, akkor rájössz, hogy a diéták átfedik… Tovább »

A nagy diéta választó, avagy az egészséges étrend alapjai – 3. rész

KERESED A NEKED MEGFELELŐ DIÉTÁT? NEM TUDOD, MELYIK MIRE JÓ, ÉS MIKOR NEM JAVASOLT?   Korábban: SZÉTVÁLASZTÓ DIÉTÁK, MEDITERRÁN ÉTREND, LÚGOSÍTÓ ÉTREND, NORBI UPDATE … Most itt a folytatás. OLVASS TOVÁBB!    PALEOLIT ÉTREND Követői mikor ajánlják? Fogyáshoz, ha valamely „civilizációs” betegséged tüneteit akarod csökkenteni (allergia, asztma, cukorbetegség, stb.) A paleolit táplálkozás Walter L. Voegtlin… Tovább »

TURBÓ–SZÉPSÉG???

FELGYORSULT A VILÁG, PRÓBÁLUNK FELGYORSÍTANI MINDENT, AMIT CSAK LEHET – MÉG A TESTEDZÉST IS. DE TUDOD-E, HOGY ENNEK ÁRA VAN?   Egyre népszerűbbek az interneten a „10-nap-alatt-lapos-has”-féle őrült feladatok, a turbó-diéták, a „Kihívás” gyakorlatok. De tudod, hogy mennyit árthatsz ezzel? Tudod, hogy ezek a gyakorlatok legritkábban szólnak a kezdő testedzőknek, a túlsúlyosoknak – és ne… Tovább »

A nagy diéta választó, avagy az egészséges étrend alapjai – 1. rész

A posztnak nem célja az ajánlás, vagy nem ajánlás, csupán az információ átadás. Én magam nem vagyok dietetikus, de életmódomból és munkámból adódóan sokszor, sokat foglalkoztam a témával. ÉS, mivel én magam nem vagyok dietetikus, a következő cikk sorozatot, közzététel előtt átnézettem Csík Orsolya, dietetikussal, és ezúton is köszönöm neki a tanácsokat, a javításokat.  … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!