Szülinapi torta készült férjemnek, lányom kérésére csokis. Ismerve a gyerekeim képességét az édesség fogyasztásra, saját és férjem igényét az egészséges életmódra, végeztem pár módosítást.
Az egészséges életmód jegyében, de a túlzások elkerülése nélkül (szülinapi, elvégre :-)) is lehet “egészségesíteni” egy-egy receptet!
Íme a recept:
Eredeti hozzávaló áthúzott betűvel, a módosítás pirossal. Finom lett, szép lett. Meg egy kicsit kevésbé egészségtelen és hizlaló 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt 10 dkg búzaliszt és 10 dkg rozsliszt
1/2 csomag sütőpor
1 púpozott evőkanál kakaópor
20 dkg cukor 20 dkg stevia + egy csomag vaníliás cukor
4 egész tojás
1/2 dl étolaj
1/2 dl langyos víz
A krémhez:
2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé 5 dkg étcsokoládé + 5 dkg diabetikus étcsokoládé
15 dkg vaj
15 dkg porcukor 15 dkg stevia + egy csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a steviával, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a “cukros”-tojásos-olajas-vizes keverékhez keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt helyezünk, és beletöltjük a tésztát. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, majd kis hűlés után kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kihűtjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a steviával. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, és a vajas krémmel összekeverjük.
Mi túrórudival díszítettük, mert nem akartam zselatint rátenni, a nélkül meg a gyümölcs hamar megbarnult volna. De könnyen eltudom képzelni például banánnal 🙂
Ami feltűnt: nem lett olyan vastag a tészta, hogy könnyen félbe lehessen vágni, de nem volt “tömör”, nem volt olyan érzésem, hogy nem kelt meg.
A receptet tesztelte: Renka
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: