Anya, nő, sport.

Megtaláltam A CUKROT.

Állandó téma lassan, hogy mivel helyettesítsük a cukrot. Legelőször is Béres Alexandrát idézném, akinek előadását hallgattam a Womanity fesztiválom:

“Az édesítő szerekről jön a kritika, hogy nem természetesek. De könyörgöm, a cukor az hol természetes?” 

Remélem szóról szóra idéztem, nagyon tetszik a megfogalmazás. 
 
 
 
Minden esetre, az tény, hogy a mesterséges édesítőszerektől sokan ódzkodunk, főleg ezt a gyerekeinknek adni. Én is. 
 
A természetes édesítők meg nem igazán finomak… Én még csak megiszom stevia-val a teát, a gyerekeim fújjognak tőle. 
 
A gyümölcscukor (fruktóz) ugyan lassabb felszívódású, mint a cukor, de sokkal könnyebben rakódik le testzsír formájában. 
 
A sztívia (stevia) – alacsony kalória tartalom, természetes eredet (növény levelének kivonata), ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, védi a fogakat a szuvasodástól. De nem túl finom.
 
Nádcukor: íze finom, de glikémiás indexe és kalória tartalma magas. Előnye, hogy több ásványi anyagot tartalmaz a teljesen finomított fehér cukornál, de ugyanabból a cukornádból nyerik, csak kevésbé finomítják. 
 
Nyírfacukor (xilit, xilitol): gátolja a gombák szaporodását, csökkenti a fogszuvasodás esélyét. Alacsony a glikémiás indexe. De: hasmenést okoz, nem kevés embernél. Xilitol – cukor alkohol. Alkohol, a májnak sem tesz jót.
 
Eritrit – alig van kalória tartalma, GI-e alacsony. De: ez is cukoralkohol. (Májnak nem tesz jót) 
 
Ezek csak a legfőbb cukor pótlók, amiket természetesnek tartunk. Sokakkal a sütés-főzés sem megy jól. 
 
Eddig azt javasoltam, ha valaki kérdezte, hogy váltogassa őket. Most is ezt javaslom, ha csak magadnak választod, és sokat használsz ezekből, de fogyni akarsz.
 
DE: 
Most már 1 hónapja használom, tesztelem a kókuszvirág cukrot, ami a kókuszpálma virágjának nektárjából készül. Finom, glikémiás indexe alacsony, 35, bár egyes források szerint ennél magasabb, 54 – de ez még mindig az alacsony felszívódású kategóriába tartozik! Ráadásul a gluténmentes diétába is illeszthető. A gyerekek szeretik, sütésre-főzésre is ideális, karamelizálható. Egyetlen hátránya lehet, hogy kalória tartalma nem alacsony (389 kcal/100 g), de legalább tudjuk, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, és lassan szívódik fel. 
 
 
 
Próbáld ki Te is, és írd meg a véleményed 🙂 (Én a DM-ben vettem)
 
(A poszt megírásához felhasználtam a Wellness magazin 2015. XIV évfolyam, 6. számát)
 
Tőkés Renáta
 
Fitness edző, Pre- és posztnatális edző,
Okleveles Kangatrainer,
PreKanga és KangaBurn edző,
RTM – Rectus Training Method kidolgozója,
Foam Roller és AcuTape terapeuta,
Babahordozási tanácsadó,
Beactive Állapotos torna a személyi edzésben oktató
Kangatraining Magyarország Országos Vezető
Renka

 

 
 
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!