A laktózt, tejcukrot kimutatások szerint a népesség 75 %-a nem tudja teljesen lebontani.
Ez azt jelenti, hogy nem kerül be a vérkeringésbe, hanem a belekben marad, és ott kezdi el lebontani a bélflóra. Innentől már kezdjük sejteni, hogy az erjedés, bomlás mivel jár – gázzal. És ez gáz.
Tipikus tünetek: gyomor égés, gyomorgörcs, puffadás, hasmenés. Lehetnek egyéb tünetek is, például fejfájás, fáradtság, idegesség, figyelemzavar, alvás problémák.
Szerencsére a feldolgozás (fermentáció) során a tej laktóz tartalma csökken, így az egyéb tejtermékek fogyasztását már nem feltétlen kell elhagyni, ha nem vagy bizonyítottan laktóz érzékeny. Én úgy döntöttem, mivel csak csökkenteni szeretném a laktóz bevitelt, és nem szigorú diétára fogni a családot, ezért csak a tej mennyiségét csökkentem, illetve helyettesítem.
Tehát mivel “csak” a tejet kell elhagyni, az erjesztett vagy zsíros termékek fogyasztása nem probléma, így erre fókuszálva férjemet elküldtem a boltba, hogy hozzon laktóz mentes tejet. Rögtön 3 féle opcióval is előállt:
A Mizo Laktózmentes tejet rögtön le is teszteltük, mi kávésan (fő bűnünk a bögre tejből készült tejes kávé, naponta többször is), lányomnak meg töltöttem egy pohárral csak úgy. Ő is megitta, de azért érezte a különbséget, mi a kávénkban egyáltalán nem 🙂
A másik két termék még tesztelés alatt 🙂
Tőkés Renáta
Fitness edző, Pre- és posztnatális edző,
Okleveles Kangatrainer,
PreKanga és KangaBurn edző,
RTM – Rectus Training Method kidolgozója,
Foam Roller és AcuTape terapeuta,
Babahordozási tanácsadó,
Beactive Állapotos torna a személyi edzésben oktató
Kangatraining Magyarország Országos Vezető
|
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: