Anya, nő, sport.

Karácsonyi menü – receptek

Nekem a legnehezebb a főzésben mindig az, hogy kitaláljam, mi legyen a menü. Anyukám válogatása karácsonyra, fogadjátok szeretettel 🙂 

christmas_dinner_table_5299442229

 

Karácsony estére

Halászlé

Hozzávalók:
Az alapléhez: 0,5 kg kárász vagy keszeg feldarabolva, egy 1,5 kg-os nyurgaponty feje, farka, uszonyai, 2 nagyobb vöröshagyma, 3-4 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 cső csípős zöldpaprika, só, 2 halászlékocka.
A levesbe: a nyurgaponty felszeletelve, 2 evőkanál édes fűszerpaprika, 1 evőkanál csipős fűszerpaprika, 10-15 dkg ikra és haltej.

A halakat előkészítjük, megtisztítjuk, felszeleteljük. A ponty testét szeletekre vágjuk, besózzuk, és félretesszük legalább 2 órára. Az apróhalat feltesszük egy 5 literes fazékban főni a felszeletelt hagymával, paradicsommal, zöldpaprikákkal együtt. Felengedjük vízzel a fazekat kb. a kétharmadáig. Ha a lé felforrt, beletesszük a halászlékockákat, és megsózzuk. Az alaplét addig főzzük amíg a hús le nem válik a csontról. Ezután átpasszírozzuk a levet, a csontokat kidobjuk. A levet visszatesszük forrni, és a fűszerpaprikákat csomómentesre keverjük egy kis meleg levessel, majd a léhez adjuk. Az erőspaprikából ízlés szerinti mennyiséget használjunk. Ha a levest túl sűrűnek találjuk, pótoljuk egy kis vízzel. A levest kb. 15 percig főzzük a paprikával, közben megkostoljuk, hogy elég sós-e. Ezután beletesszük az előre elkészített halszeleteket, és még 15 percig főzzük. Figyeljünk oda, mert a hal nagyon hamar megfő, ne kevergessük a levest, hogy ne törjön össze a hal. Ha szeretjük a halikrát és a haltejet, akkor a főzés befejezése előtt 3 perccel azt is tehetünk a levesbe. A halászlét forrón tálaljuk.

Mákos guba

Hozzávalók: 10 db szikkadt kifli, 5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 15-15 dkg darált mák és porcukor, 1 tasak vaníliáscukor, 5 dkg mazsola, 5 evőkanál savanykás lekvár.

A szikkadt kifliket felkarikázzuk, és leöntjük a cukorral, vaníliáscukorral ízesített tejjel. A gubát megszórjuk a porcukorral elkevert mákkal és a beáztatott mazsolával, rálocsoljuk a felmelegített lekvárt, és a sütőben 10-15 perc alatt átforrósítjuk.

Karácsonyi ebéd 1.

 

 Borleves

Hozzávalók: 1 liter édes fehérbor, 2 dl tejszín, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 0,5 dl konyak, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél citrom reszelt héja, 4-5 szem szegfűszeg, egy darabka fahéj.

A bort felforraljuk a cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal és a csipet sóval – azaz forralt bort készítünk – , majd leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni. A tejszín felét simára keverjük a tojássárgákkal, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a langyos bort. A levest krémesre, habosra keverjük, és beletesszük a konyakba előre beáztatott mazsolát. A borlevest csészékben adjuk fel, tejszínhabbal, mazsolával díszítjük. Nem szabad újramelegíteni, mert kicsapódik a tojás!
(Lajos Mari receptje)

Diós rántott ponty

Hozzávalók: 60 dkg ponty filézve, 2 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg darált dió, só, sütéshez olaj.

A halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Citromszeletekkel feldíszítve, majonézes burgonyával tálaljuk.
 

(https://hu.m.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Halak/Hal%C3%A9telek/Di%C3%B3s_r%C3%A1ntott_ponty)

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 4 dl majonéz, 3 dl tejföl, só, fehérbors, pár csepp citrom; díszítéshez: 2 tojás, snidling, 1 paradicsom.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd karikára vágjuk, hideg vízben lehűtjük (a vízbe tehetünk pár csepp ecetet, így nem fog szétesni a krumpli). A majonézt a tejföllel, citromlével elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A vöröshagymát nagyon finomra felaprózzuk. A krumplit tálba tesszük a hagymával rétegezve, és leöntjük a mártással. Feldíszítjük a felkarikázott, keményre főzött tojásokkal, cikkekre vágott paradicsommal és apróra vágott snidlinggel. A salátát jól behűtve tálaljuk.

Latin banán

Hozzávalók: Személyenként 1 banán, 1 dl tojáslikőr, 2 evőkanál olvasztott csokoládé, durvára vágott, pörkölt mandula, tejszínhab.

Magas vagy kehelyszerű üvegpoharak aljára banánkarikákat teszünk. Tojáslikőrrel, majd olvasztott csokoládéval meglocsoljuk. Ezt a rétegzést még kétszer megismételjük. Tetejét megszórjuk a vágott mandulával, és tejszínhabot fújunk rá.

Karácsonyi ebéd 2.

Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 1 bébipulyka (kb. 4 kg), 75 dkg  natúr gesztenyemassza, 25 dkg tisztított, főzött egész gesztenye (mirelit és zacskós is kapható), 0,5 kg darált sertéshús, 1 pulykamáj, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 15 dkg olaj, 3 zsemle, 3 tojás, 1 dl tej, 1 dl főzőtejszín, 1 kiskanál majoránna, szerecsendió, só, bors.

A mártáshoz: 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő, 1-2 evőkanál paradicsompüré, petrezselyem.

A megtisztított, megmosott pulykát kívül-belül besózzuk, hasüregét majoránnával beszórjuk, és egy órára állni hagyjuk. Addig elkészítjük a tölteléke.  A vajat habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált húst, a tejben megáztatott kifacsart zsemlét, a gesztenyét (gesztenyemasszát), az elkapart pulykamájat, a sót, borsot, szerecsendiót ízlés szerint, és annyi főzőtejszínt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Megtöltjük vele a pulyka hasüregét és nyakát, és erős cérnával bevarrjuk, a szárnyvégeket a szárnycsont alá tekerjük, a két lábát összekötözzük. A pulyka mellét és combjait betakarjuk vékonyra szeletelt szalonnával, és beletesszük egy nagyobb méretű tepsibe vagy tűzálló tálba, meglocsoljuk a felforrósított zsiradékkal, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 °C-on, azaz gázsütő 3-as, 4-es fokozatán) aranyszínűre sütjük. Sütés közben gyakran locsolgassuk meg a saját levével, majd a sütés befejezése előtt fél órával vegyük le a tetejéről a szalonnát, hogy a bőre alatt is megpirulhasson. A combvégeket csomagoljuk alufóliába, ha nagyon pirulnának. 1 kg nyers húsra kb. 1 óra sütési időt kell számítani és még 30-40 percet a pirulásra. Ha a pulyka elkészült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük 15-20 percig, erre azért van szükség, hogy ne essen szét a töltelék. Ezután távolítsuk el a varrócérnát és a kötöző zsinegeket. A mártáshoz a pecsenyelét lezsírozzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a hideg vízzel elhabart lisztet, átszűrjük, összeforraljuk, ha kell, utána sózzuk, és átforrósítjuk benne a maradék, félretett gesztenyéket. A szárnyakat és a combokat leválasztjuk a mellről; a combokat a csonttal párhuzamosan felszeleteljük, a mellet pedig úgy vágjuk fel, hogy a mellcsont mentén kétoldalt mélyen bevágjuk és a csontra merőlegesen szeleteljük, a töltelékkel együtt. Előmelegített, nagyobb pecsenyés tálra tesszük – megpróbáljuk eredeti formájára visszarendezni -, a mártással bevonjuk, de a mártást adhatjuk külön is mártásos csészében. Körberakjuk a gesztenyékkel, és petrezselyemmel díszítjük. Párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy mazsolás rizzsel tálaljuk.

Párolt zöldségek

Hozzávalók: kelbimbó, sárgarépa, mirelit zöldborsó, brokkoli.

A zöldségeket megtisztítjuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, alsó részét kereszt alakban bevágjuk. A sárgarépát karikára vagy vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A zöldségeket külön edényekben enyhén sós vízben megpároljuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Mazsolás rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, só.

A riszt megfőzzük, majd elkeverjük a megtisztított, előre beáztatott mazsolával, a vajjal, és egy kicsit megsózzuk.

Citromtorta

Hozzávalók: 1 kerek csokoládés tortalap; a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 4-5 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé, 3-4 citrom felkarikázva, világos színű zselépor.

A krémhez vaníliapudingot főzünk tetszés szerint édesítve, kihűtjük, és a vajjal, citromhéjjal és citromlével kikeverjük. A krémmel megtöltjük a lapokat, a torta tetejét hámozott citromkarikákkal beborítjuk, és világos zselével rögzítjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!