Megtaláltam A CUKROT.
Állandó téma lassan, hogy mivel helyettesítsük a cukrot. Legelőször is Béres Alexandrát idézném, akinek előadását hallgattam a Womanity fesztiválom:
“Az édesítő szerekről jön a kritika, hogy nem természetesek. De könyörgöm, a cukor az hol természetes?”
Remélem szóról szóra idéztem, nagyon tetszik a megfogalmazás.
Minden esetre, az tény, hogy a mesterséges édesítőszerektől sokan ódzkodunk, főleg ezt a gyerekeinknek adni. Én is.
A természetes édesítők meg nem igazán finomak… Én még csak megiszom stevia-val a teát, a gyerekeim fújjognak tőle.
A gyümölcscukor (fruktóz) ugyan lassabb felszívódású, mint a cukor, de sokkal könnyebben rakódik le testzsír formájában.
A sztívia (stevia) – alacsony kalória tartalom, természetes eredet (növény levelének kivonata), ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, védi a fogakat a szuvasodástól. De nem túl finom.
Nádcukor: íze finom, de glikémiás indexe és kalória tartalma magas. Előnye, hogy több ásványi anyagot tartalmaz a teljesen finomított fehér cukornál, de ugyanabból a cukornádból nyerik, csak kevésbé finomítják.
Nyírfacukor (xilit, xilitol): gátolja a gombák szaporodását, csökkenti a fogszuvasodás esélyét. Alacsony a glikémiás indexe. De: hasmenést okoz, nem kevés embernél. Xilitol – cukor alkohol. Alkohol, a májnak sem tesz jót.
Eritrit – alig van kalória tartalma, GI-e alacsony. De: ez is cukoralkohol. (Májnak nem tesz jót)
Ezek csak a legfőbb cukor pótlók, amiket természetesnek tartunk. Sokakkal a sütés-főzés sem megy jól.
Eddig azt javasoltam, ha valaki kérdezte, hogy váltogassa őket. Most is ezt javaslom, ha csak magadnak választod, és sokat használsz ezekből, de fogyni akarsz.
DE:
Most már 1 hónapja használom, tesztelem a kókuszvirág cukrot, ami a kókuszpálma virágjának nektárjából készül. Finom, glikémiás indexe alacsony, 35, bár egyes források szerint ennél magasabb, 54 – de ez még mindig az alacsony felszívódású kategóriába tartozik! Ráadásul a gluténmentes diétába is illeszthető. A gyerekek szeretik, sütésre-főzésre is ideális, karamelizálható. Egyetlen hátránya lehet, hogy kalória tartalma nem alacsony (389 kcal/100 g), de legalább tudjuk, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, és lassan szívódik fel.
Próbáld ki Te is, és írd meg a véleményed 🙂 (Én a DM-ben vettem)
(A poszt megírásához felhasználtam a Wellness magazin 2015. XIV évfolyam, 6. számát)
Tőkés Renáta
Fitness edző, Pre- és posztnatális edző,
Okleveles Kangatrainer,
PreKanga és KangaBurn edző,
RTM – Rectus Training Method kidolgozója,
Foam Roller és AcuTape terapeuta,
Babahordozási tanácsadó,
Beactive Állapotos torna a személyi edzésben oktató
Kangatraining Magyarország Országos Vezető
|
|